nieuws

Macht grote bedrijven en ISDS grootste zorgen bij TTIP-verdrag

Stop TTIP

De vraag die SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur begin juni stelde op Twitter leverde veel bezorgde reacties op. De toenemende macht van de grote bedrijven was één van de grootste zorgen die naar voren kwam, nek-aan-nek met ISDS, het arbitragesysteem dat bedrijven extra rechten geeft om landen aan te klagen vanwege beleid dat hen niet bevalt. Ook ondermijning van de democratie, voedselveiligheid en sociale rechten werden vaak genoemd. De TTIP-stemming staat voor komende week opnieuw op de agenda.

“Woensdag debat over #TTIP in Europees Parlement. Laat me weten wat jij het grootste gevaar van TTIP vindt!”, twitterde Anne-Marie Mineur op 7 juni.  Tientallen mensen reageerden onmiddellijk, vaak met meerdere antwoorden.  De groeiende macht van grote bedrijven werd het meest genoemd. “De giga lobby van bedrijven, die totaal geen interesse heeft in het welzijn van de mensen”, schreef @TGIFinBrasil. ‏@Janjan736 schreef: “Van TTIP profiteren alleen multinationals, voor de rest: baanverlies, ongezond leven, minder vrijheid, dag aarde”. 

Eveneens vaak genoemd werd ISDS. @HansBoerwinkel schreef: “Grootste gevaar #TTIP is #ISDS. Geeft bedrijven recht op schadevergoeding als wetten winst dreigen te verkleinen”. En @AndreSomers schreef “Ongelijkheid in rechtsmiddelen tussen buitenlandse bedrijven enerzijds en de overheid en binnenlandse bedrijven anderzijds”. In het verlengde daarvan vrezen mensen de ondermijning van de democratie.  “Grootste gevaar TTIP einde democratie, burgers worden niet beschermd, bedrijven krijgen nog veel meer macht. #nachtmerrie”, schrijft ‏@RoesMiek.

Anne-Marie Mineur herkent de zorgen die genoemd worden: “Verdragen zoals TTIP zijn heel complex, en er zitten dus veel haken en ogen aan. Door een grote interne markt te vormen met de Verenigde Staten, maar ook met landen als Canada en Japan, zet je onze eigen waarden en verworvenheden onder druk.  Door het bedrijfsleven een dikke vinger in de pap te geven in het veranderen van de regels die ons beschermen, ondermijn je de democratie.  Ik denk dat deze mensen dat goed begrepen hebben. Ik zal aanstaande woensdag dan ook met volle overtuiging tegen TTIP stemmen, en met name tegen elke vorm van ISDS. Nu maar hopen dat mijn collega’s dat ook gaan doen.”

Betrokken SP'ers