nieuws

Karabulut: Woonakkoord is onhoudbaar, maar kabinet verandert weinig

Het kabinet verkiest de uitverkoop van de sociale volkshuisvesting boven voldoende goede en betaalbare woningen voor woningzoekenden en huurders. Dat zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut in reactie op de presentatie van de nieuwe kabinetsplannen voor het huurbeleid. Minister Blok introduceert daarbij de huursombenadering, die de huurstijging afhankelijk maakt van de kwaliteit van de huurwoning.

 

Sadet Karabulut

'Het is duidelijk dat het huidige Woonakkoord onhoudbaar is geworden door de enorme huurstijgingen en het stoppen van investeringen in onderhoud en de bouw,' stelt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. 'De Woonbond en de koepel van woningcorporaties, Aedes, deden vorige week een stap in de goede richting, maar essentiƫle elementen uit dat voorstel neemt het kabinet niet over. Zoals het stoppen met de verhuurdersheffing en liberalisatie en verkoop van sociale huurwoningen. We moeten de nadere uitwerking afwachten, maar het kabinet gaat gewoon door met uitverkoop van de sociale volkshuisvesting en heeft nog onvoldoende oog voor de noden van woningzoekenden en huurders.'

Het kabinet zet een rem op huurverhogingen wanneer een bewoner gaat verhuizen en de woning leegkomt. Deze zogenoemde huurharmonisatie zorgde de afgelopen jaren voor een forse huurstijgingen en grote verschillen in huurprijs tussen vergelijkbare woningen. Door alle huurprijzen van een corporatie bij elkaar te tellen en de huurstijging op het totaal te maximeren is het niet mogelijk om na een verhuizing de nieuwe bewoner fors meer te laten betalen. Anderzijds kunnen zittende huurders geconfronteerd worden met een huurverhoging zonder dat er iets aan de woning is veranderd. Dat is de huursombenadering. 'Terecht dat exorbitante huurstijgingen bij een vrijkomende woning worden beperkt, maar ik vraag mij af wat dit betekent voor de zittende huurders. Bovendien mogen particuliere verhuurders van sociale huurwoningen de huren sterker laten stijgen. Waarom verkiest minister Blok het belang van de particuliere verhuurder boven dat van de huurder,' stelt Karabulut.

De SP pleit voor het afschaffen van de verhuurderheffing van 1,7 miljard euro zodat de huren betaalbaar kunnen worden en we kunnen gaan bouwen. Voorts moet een stop gezet worden op liberalisatie en verkoop van sociale huurwuurwoningen en moet de huurtoeslag ruimer toegepast worden. 

Betrokken SP'ers