Geef vrouwen die slachtoffer zijn van gedwongen achterlating een vliegticket terug

Sadet Karabulut

SP-Kamerlid Sadet Karabulut en PvdA-Kamerlid Keklik Yucel vragen om actie bij de aanpak  van de grote problemen van jonge meiden en vrouwen die te maken krijgen met eergerelateerde kwesties. Dit leidt te vaak tot onderdrukking of bijvoorbeeld huwelijksdwang, (huwelijkse) gevangenschap, geweld en achterlating in landen van herkomst. De SP en de PvdA willen direct na het reces een hoorzitting in de kamer organiseren om beter zicht te krijgen op de uitvoering en verbetering van de huidige aanpak.

Zij zouden graag zien dat er weer een programma bestrijding eergerelateerd geweld komt. Yucel: ‘De huidige aanpak is te versnipperd met meerdere verantwoordelijke ministers. We zouden meer toe moeten naar een centraal programma met stevige coördinatie’. Uit officiële cijfers blijkt dat alleen al in de Regio Haaglanden er vorig jaar zestien gedwongen huwelijken zijn gesloten, 20 meisjes zijn ontvoerd naar landen van herkomst en negentien meisjes blijken thuis opgesloten te zijn.

Volgens de Kamerleden zijn deze cijfers nog maar het topje van de ijsberg. Het kabinet versterkt de aanpak van de problemen, maar wat de PvdA en de SP betreft moet er meer actie worden ondernomen. Karabulut: ‘Hoe triest ook maar in de komende maanden zullen weer Nederlandse meiden en vrouwen gedwongen worden achtergelaten. Wij roepen de verantwoordelijk ministers op om ervoor te zorgen dat meiden die zich melden bij de ambassades een vliegticket terug krijgen. De schade moet dan maar later op de dader worden verhaald.’

Betrokken SP'ers