nieuws

Karabulut: mantelzorgboete moet van tafel

Sadet Karabulut

SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft donderdag voorgesteld om de mantelzorgboete te schrappen. Door de mantelzorgboete verliezen mensen die met anderen in huis wonen een deel van hun uitkering. In 2014 bleef er een half miljard over van het geld dat de regering had gereserveerd voor de bijstand. Karabulut stelt voor dit geld te gebruiken voor het terugdraaien van de boete.

Vanaf dit jaar geldt de maatregel voor mensen in de bijstand. Vanaf 1 januari 2018 worden ook AOW’ers getroffen. Karabulut:  ‘Dit betekent dat ouders die bij hun kinderen wonen om zo voor elkaar te kunnen zorgen worden beboet door een korting op hun basispensioen. Dat is onbestaanbaar. Mensen die bij elkaar wonen en voor elkaar zorgen verdienen het grootste respect, niet een boete.’

Veel van de mensen die nu al met de mantelzorgboete te maken hebben, zijn in de problemen gekomen. ‘Zij zijn flink gekort op hun uitkering, tegelijkertijd dalen de vaste kosten, voor bijvoorbeeld de zorgverzekering, niet. Op deze manier worden mensen tot wanhoop gedreven. Deze boete moet van tafel', aldus Karabulut. 

Betrokken SP'ers