nieuws

Gesthuizen: ‘Fraudebestrijding de dupe door mislukt ICT-project’

Afgelopen weekend berichtte het NRC Handelsblad over het falen van het anti-fraudesysteem van het ministerie van Veiligheid & Justitie, Radar. Er is gerommeld met de aanbesteding van het project, miljoenen euro’s zijn verspild aan onder andere externe adviseurs. Daarbij is het  nog maar de vraag hoe effectief het systeem is bij de opsporing van faillissementsfraude. 

Sharon Gesthuizen

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: ‘Zelfs vorige week vertelde minister Van Der Steur mij nog tevreden te zijn over Radar. Kort daarna is gebleken dat beide justitiebewindspersonen de Tweede Kamer jarenlang voor het lapje hebben gehouden door een verkeerde voorstelling van zaken te geven. Hij heeft daarmee bewust zand gestrooid in de parlementaire controle.’ 

Voor de ontwikkeling van Radar werd het bedrijf CapGemini ingehuurd. Dat is het dochterbedrijf van het bedrijf (Sogeti) dat meeschreef aan de opdracht voor de ontwikkeling van het anti-fraudesysteem. Omdat de bouw van Radar vastliep is een aantal jaar daarna besloten om de opdracht via een geheime aanbesteding aan het moederbedrijf Sogeti te gunnen. Dit tegen het interne advies van juristen van het ministerie in. 

Gesthuizen: ‘Deze gang van zaken is niet zuiver, dat snapt iedereen. Er lijken bovendien miljoenen euro’s verloren te zijn gegaan aan broddelwerk. Eind 2012 was er al 10 miljoen euro betaald aan externe adviseurs, maar wat zij hebben gedaan blijft onduidelijk. Ondertussen kan het ministerie niet aantonen of Radar doet waarvoor het bedoeld is: fraude bestrijden.’

Sinds 2012 zijn deze projectkosten met nog eens 6,2 miljoen euro gestegen. Daar komt naar verwachting nog eens 1,8 miljoen euro bij. Tijdens het mondelinge vragenuur hield de staatssecretaris van Veiligheid & Justitie echter vol dat er niets aan de hand was. Gesthuizen zal daarom alsnog een debat aanvragen.

 

Betrokken SP'ers