SP: Commissie slaat plank mis bij haar voorstellen voor relocatie asielzoekers

Foto: wikimedia commons (US Navy, publiek domein)

Vandaag presenteerde de Commissie haar voorstellen voor een bindende Europese regeling voor de relocatie van asielzoekers vanuit Italië en Griekenland naar de andere EU-lidstaten. De SP deelt de oproep om meer solidariteit tussen de lidstaten, maar acht de huidige voorstellen onevenwichtig. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ´Bij de criteria die de Commissie hanteert, gaat het vooral om het aantal inwoners en de welvaart van een lidstaat. Het aantal inwoners zegt echter niets over de opvangcapaciteit, als niet ook de geografische grootte van een lidstaat erbij betrokken wordt. Ik verwacht dan ook niet dat de huidige criteria aanvaardbaar zullen zijn voor de lidstaten´.

Volgens de Commissie komt 75% van de asielzoekers via de Middellandse Zee. Daarop baseert zij haar voorstel voor relocatie van asielzoekers. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: ´Dit is inderdaad buiten iedere proportie, maar lang niet alle mensen die via Italië of Griekenland de EU binnenkomen, krijgen de kans in die landen asiel aan te vragen. Relocatie kan best de druk op deze landen verlichten, maar de landen moeten zelf ook hun asielsysteem op orde brengen. Daar besteedt het Commissievoorstel te weinig aandacht aan´.

De SP mist in het Commissievoorstel ook een rol voor de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en de opzet van Europese asielcentra in Italië en Griekenland. De Jong: ´Het is onduidelijk hoe de asielzoekers die voor relocatie in aanmerking komen, worden geselecteerd. UNHCR heeft veel ervaring met het selecteren van extra kwetsbare asielzoekers. Daarom ben ik er ook voor dat UNHCR de selectie voor relocatie uitvoert en dat het relocatieplan wordt ingebed in het bredere plan voor de hele Middellandse Zee regio dat UNHCR eerder publiceerde. We zullen er daarbij niet aan ontkomen om in landen waar de nood het hoogst is Europese asielcentra op te zetten, van waaruit de relocatie kan worden georganiseerd. Dit voorstel dat de SP al twee jaar geleden lanceerde, moet zo snel mogelijk door de Nederlandse regering worden ingebracht in de onderhandelingen´.

Betrokken SP'ers