nieuws

Europarlement wil certificering voor conflictgrondstoffen

Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Wolframite_Mining_in_Kailo%2C_DRC.jpg
Wolfraamgroeve in Kailo. Foto: Julien Harneis, CC BY-SA 2.0

Het Europees Parlement gaat zich inzetten voor verplichte certificering op de import van grondstoffen uit oorlogsgebieden. Daarmee moeten importeurs aangeven of de grondstoffen op verantwoorde wijze gewonnen zijn. De SP is blij dat het Parlement tegen een hevige lobby in heeft ingestemd met een verplichte certificering.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur steunde voorstellen die de certificering verplicht maakten: “Het gaat bijvoorbeeld om tin-, tantaal- en wolfraammijnen die de krijgsheren in Oost-Congo jaarlijks vele miljoenen euro’s opleverden. In 2010 stapten de Verenigde Staten over op verplichte certificering middels de roemruchte Dodd-Frank-act. Daarop besloten computerfabrikanten als Intel en Apple massaal over te stappen op conflictvrije leveranciers. Zij wilden niet geassocieerd worden met oorlog en geweld. Die stap zette de rebellenmilities flink onder druk, en ze hadden daardoor veel minder geld om zichzelf te bewapenen."

Mineur: “Het is heel goed dat de Europese Unie dat nu ook gaat doen. Wel hebben we nog wensen over het aantal grondstoffen dat onder dit voorstel valt. Bovendien zouden we graag zien dat de richtlijn zich niet zou beperken tot de import van grondstoffen, maar ook voor eindproducten waarin die grondstoffen verwerkt zitten.”

Betrokken SP'ers