nieuws

Kamer steunt SP-voorstel om balies Juridisch Loket open te houden

Update: De motie van SP-Kamerlid Michiel van Nispen, waarbij hij de regering verzoekt ervoor te zorgen dat juridische hulp geboden blijft worden aan de balies van het Juridisch Loket, is aangenomen. Van Nispen stelde dit vorige week voor in het debat over de toekomst van het Juridisch Loket. 

 

Van Nispen: 'Het Juridisch Loket moet openblijven in de grote steden en de gesloten vestigingen moeten heropend worden om mensen laagdrempelig van juridisch advies te voorzien.' Vorige week werden 20 locaties gesloten en dat is volgens Van Nispen onacceptabel. 'Zo verslechtert de toegang tot het recht voor mensen met een kleine portemonnee.'

Van Nispen wil verder dat het verwijscircus en de bureaucratie verdwijnt. Mensen kunnen een korting krijgen op de eigen bijdrage voor de gefinancierde rechtsbijstand als ze eerst bij het Juridisch Loket langsgaan, waardoor het loket onnodig belast wordt.

De toegang tot het recht loopt volgens de SP gevaar door de sluiting van de balies van het Juridisch Loket. '‘De juridische problemen zijn er de laatste jaren niet minder op geworden. De mogelijkheid om rechtsbijstand te krijgen daarentegen juist wel. Advocaten zijn duur en op de gefinancierde rechtsbijstand wordt bezuinigd. De nieuwe bezuinigingsplannen van de vorige staatssecretaris zijn gelukkig in de ijskast gezet. Maar met het sluiten van de balies wordt er dus toch verder bezuinigd op de rechtshulp. De toegang tot het recht wordt hierdoor verder verslechterd en dat is onacceptabel,' aldus Van Nispen. 

Betrokken SP'ers