nieuws

Ulenbelt: stop de geldverspilling bij UWV

Vanaf 1 januari 2016 moeten werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering iedere maand melden of zij die maand inkomsten hebben gehad door bijverdiensten. Ook worden zij verplicht melding te maken als zij die maand geen inkomsten naast hun uitkering hebben gehad. Ulenbelt: ‘Het is logisch dat mensen het moeten laten weten als ze inkomsten hebben, maar iedere maand door moeten geven dat je geen inkomsten hebt, is onnodige bureaucratie. Als iemand niets bijverdient, krijgt hij zijn volledige WW-uitkering en is melding maken dus nergens voor nodig.’

Het UWV heeft al aangegeven 524 extra mensen aan te moeten nemen om de verwerking van de nieuwe regels goed te laten verlopen. Dit gaat in 2016 41 miljoen euro kosten. ‘Het UWV heeft alleen maar moeten bezuinigen waardoor er amper nog geld is om werkzoekenden fatsoenlijk te begeleiden. Blijkbaar is er wat minister Asscher betreft wel geld om over de balk te gooien en mensen op te zadelen met onnodig papierwerk. Ik ga de minister deze week vragen de regels onmiddellijk aan te passen en het geld te gebruiken om mensen aan het werk te helpen,’ aldus Ulenbelt.

Betrokken SP'ers