Groningen nog steeds onvoorbereid op zware beving

Maar liefst 170.000 panden in Groningen moeten verstevigd worden om aan de technische normen te voldoen voor aardbevingsbestendige gebouwen. Vooral hogere appartementencomplexen en flats zijn zeer kwetsbaar, omdat bij de bouw geen rekening is gehouden met het type aardschokken dat de provincie de laatste jaren teistert. Dat blijkt een net verschenen analyse van twee ingenieursbureaus van de bevingsbestendigheid van woningen en andere gebouwen in Groningen.

De kosten – om de bestendigheid tegen bevingen te verbeteren - kunnen oplopen tot 30 miljard euro. Volgens SP-Kamerlid Eric Smaling is een zeer aanzienlijke teruggang van de gaswinning de enige korte-termijn mogelijkheid voor Groningen om nog meer schade te voorkomen.  Smaling: ‘Minister Kamp blijft dit echter hardnekkig weigeren. In plaats van de hand uit te steken naar de Groningers en voorop te gaan in de strijd om het risico te verkleinen, volhardt de minister in het volgen van procedures en moeten bewoners zelf aantonen dat de schade het gevolg is van gaswinning.’

Het rapport van beide ingenieursbureaus vormt in korte tijd het zoveelste bewijs van de ernst van de situatie. De SP wil dat de risico’s op grote ongelukken zo snel mogelijk en zo veel mogelijk worden verkleind. Daartoe moet de gaswinning verder omlaag en moet nu begonnen worden met het versterken van woningen.

Betrokken SP'ers