2.000 agenten geven nieuwe minister Van der Steur advies

Ard van der Steur, de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, moet goed luisteren naar de werkvloer. Die voelde zich weinig gehoord door oud-minister Opstelten. Dat blijkt uit onderzoek van SP-Kamerlid Nine Kooiman.

Kooiman ondervroeg bijna 2.000 agenten naar het beleid en de werkwijze van Opstelten. Daarbij gaf 80 procent van de agenten aan dat het sluiten van politieposten onverantwoord is. 90 procent vond het terugbrengen van de politiesterkte een slecht plan.

'Tegen de nieuwe minister zou ik willen zeggen: Neem de uitspraken van de agenten serieus. Het zijn signalen van de werkvloer zelf. U bent de nieuwe baas van de Nationale Politie: luister naar uw medewerkers en neem hun adviezen ter harte', aldus Kooiman.

Volgens het SP-Kamerlid moet er veel gebeuren om het afkalvende vertrouwen onder politieagenten te herstellen. 'Om te beginnen moet er een goede cao worden afgesloten. Agenten staan al veel te lang op de nullijn. Daar spreekt geen enkele waardering uit.' Daarnaast moet er meer politie de straat op in plaats van minder en moet het plan  politieposten te sluiten worden gestopt. 'Als bureaus dichtgaan gaat dat direct ten koste van de zichtbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid.'

Woensdag voerden 2.000 agenten actie in Den Haag voor een betere cao. 

Betrokken SP'ers