nieuws

Van Raak: Op zoek naar ons

Op zoek naar ons

Woensdag verschijnt het nieuwe boek van Ronald van Raak, Op zoek naar ons. We stelden drie vragen aan de schrijver. 

Waarom schrijft een politicus boeken? Heeft een Kamerlid niets anders te doen?

'Politiek is onrust. In de Tweede Kamer heerst de waan van de dag. Dan is het goed om tussendoor ook tijd te nemen om te lezen en te schrijven. Het liefst lees ik klassieke denkers, waar mensen zich al eeuwenlang door laten inspireren. Marx en Jezus, Spinoza en Kant, Brecht en Freud.'

Is dat niet saai? En moeilijk?

'Ik schrijf graag columns, waarin ik laat zien wat ik van een denker heb geleerd en hoe ik dat kan gebruiken in de politiek. Maar in het boek staan ook veel discussies met politici van andere partijen, over de toekomst van de sociale zekerheid en linkse politiek na 25 jaar neoliberalisme.'

Wat vind je zelf het leukste aan dit boek?

'De anekdotes. Ik loop al wat jaartjes rond in Den Haag en dan kom je natuurlijk allerlei bijzondere dingen tegen. Heel mooi vond ik een leeg plankje in de Handelingenkamer, de prachtige negentiende-eeuwse bibliotheek in de Tweede Kamer, waar alles wat sinds 1815 in de Kamer is besproken wordt bewaard (de ‘Handelingen’). Bij het inrichten van deze bibliotheek heeft iemand een plankje leeggelaten voor de jaren 1940-1945, toen Nederland was bezet en de Tweede Kamer niet kon vergaderen. Een plankje voor de woorden die tijdens de bezetting niet gesproken konden worden. Als ik dat lege plankje zie besef ik hoe belangrijk het is dat we onze democratie verdedigen.'

Lees hier een voorproefje van Op zoek naar ons.

Betrokken SP'ers