nieuws

Steuntje in de rug voor detailhandel: EP maximeert kosten van betalingen met betaalkaarten en creditcards

De SP heeft er in het Europees Parlement hard voor gevochten, maar het resultaat waarover het EP vandaag heeft gestemd, mag er zijn: kosten voor transacties met betaalkaarten en creditcards worden aan banden gelegd. Per transactie mogen banken niet meer in rekening brengen dan 0,2% van de waarde van de transactie voor betaalkaarten en niet meer dan 0,3% voor credit cards. SP-Europarlementariër De Jong: 'De detailhandel heeft het op dit ogenblik al moeilijk genoeg en het traditionele pinnen in Nederland is efficiënt en goedkoop. De creditcard maatschappijen hadden graag gezien dat winkeliers verplicht zouden worden hun dure kaarten te accepteren. Dat voorstel is nu van de baan: de winkelier en de klant bepalen samen wat de beste en goedkoopste betaalmogelijkheid is´.

De SP in het Europees Parlement heeft intensief samengewerkt met Detailhandel Nederland om dit resultaat te bereiken. De Jong: ´We zijn blij met het resultaat, ook al is nog niet alles gelukt: zo zijn er nog creditcards, zoals American Express en Diners Card, die buiten de nieuwe wetgeving vallen omdat het hier niet alleen gaat om een transactie tussen de bank van de koper en die van de verkoper, maar de betalingen lopen via een derde partij die hiervoor extra kosten in rekening brengt. De winkelier moet hierover tot 3,5% van de waarde van de transactie betalen. Deze kaarten hoeven echter niet geaccepteerd te worden, en veel winkels doen dat ook niet. Worden ze wel geaccepteerd, dan kan de winkelier een deel van de kosten in rekening brengen bij de consument. Hoewel hiermee de situatie in de praktijk niet heel veel problemen zal opleveren, moeten er op termijn ook hierover natuurlijk Europese afspraken worden gemaakt´.

De nieuwe Europese wetgeving bevat ook regels tegen koppelverkoop door betaalmaatschappijen. De Jong: ´Nu is het nog zo dat je als winkelier vaak gedwongen wordt om, als je betaalkaarten van Master Card accepteert met het Maestro-logo, ook de veel duurdere creditcards van Master Card te accepteren. In de toekomst hoeft dat niet meer. De tarieven voor de onderscheiden kaarten moeten transparant zijn, en moeten worden uitgesplitst naar betaalkaarten en creditcards´.

Betrokken SP'ers