nieuws

Plan Ploumen gaat gevaren TTIP niet oplossen

CC: Jonathunder, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CourtGavel.JPG

Minister Ploumen heeft vandaag met vijf Europese collega’s een plan gelanceerd voor een internationaal gerechtshof voor handelsgeschillen. Ploumen erkent daarmee eindelijk de gevaren van ISDS, een clausule in handelsakkoorden die bedrijven in staat stelt staten aan te klagen. Maar het plan van de regering is onvoldoende om de schadelijke effecten van de vrijhandelsakkoorden met de VS en Canada (respectievelijk TTIP en CETA) te voorkomen, stelt de SP.

"Dit voorstel heeft alles weg van een zoethoudertje. Het is een misverstand te denken dat ISDS de kern van de zaak is. Het instellen van een internationaal hof lost nog niet de andere fundamentele problemen op die gaan ontstaan als deze akkoorden worden ondertekend," stelt SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur. "Banenverlies, afbraak van onze arbeidsrechten en aantasting van de voedselveiligheid, zijn enkele van de gevolgen die deze verdragen gaan hebben. Wij roepen de regering dan ook op niet enkel ISDS een beetje te aan te passen, maar de verdragen in hun geheel te verwerpen."

"Ik wil graag opheldering over dit plan vóór het Kamerdebat van volgende week woensdag", aldus Tweede Kamerlid Jasper van Dijk, die een brief heeft gevraagd over het initiatief van Ploumen. "Bovendien wordt met een dergelijk hof nog steeds de nationale rechtsgang omzeild. Ook wil ik van Ploumen weten wat er gebeurt op het moment dat de Europese Commissie dit plan verwerpt.” Aangezien deze verdragen een ingrijpende invloed hebben op het dagelijks leven van mensen in Nederland, roept de SP op tot een referendum over beide verdragen.

Betrokken SP'ers