nieuws

Onderzoek SP: recherche verzuipt in het werk

Er is te weinig recherchecapaciteit om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Dat zegt 81 procent van de respondenten in een onderzoek van de SP onder ruim 1700 politieagenten. Door het gebrek aan mankracht blijft veel werk noodgedwongen op de plank liggen. Volgens SP-Kamerlid Nine Kooiman kan de minister niet langer volhouden dat er genoeg capaciteit is.

Nine Kooiman

‘We verzuipen in de hoeveelheid werk', zegt een rechercheur uit in de Eenheid Amsterdam. Een rechercheur uit de Eenheid Noord-Holland vertelt dat er voortdurend onderzoeken stilliggen omdat er geen personeel is om er in verder te werken. Zo blijven volgens een rechercheur onder meer onderzoeken naar liquidaties liggen. Zaken worden klein gehouden en afgekapt, van het oprollen van criminele netwerken is veelal geen sprake.

Politieagenten irriteren zich aan de minister. In de media wordt net gedaan alsof de zaak onder controle is maar zij ervaren dat heel anders. Een rechercheur nodigt minister Opstelten uit om eens te komen kijken naar zaken die op de plank liggen: ‘Na een jaar of twee liggen worden ze weggedaan omdat ze te oud en niet meer actueel zijn.’

Volgens Kooiman bedrijft de minister struisvogelpolitiek. ‘Terwijl in Amsterdam al drie onschuldige slachtoffers zijn gevallen in de liquidatiegolf blijft hij beweren dat er genoeg rechercheurs zijn. Om de drugscriminaliteit in Zuid-Nederland aan te pakken haalt hij elders rechercheurs weg. Alsof die rechercheurs daarvoor niets te doen hadden.’ De minister moet volgens Kooiman de recherchecapaciteit uitbreiden.

Nine Kooiman was vanmiddag hierover te gast in het radioprogramma De Nieuws BV.

Betrokken SP'ers