nieuws

Merkies: Hoogste tijd voor een debat over ons geldstelsel

Arnold Merkies
Arnold Merkies

Op initiatief van SP-Kamerlid Arnold Merkies zal er een debat worden gehouden in de Tweede Kamer over het monetair beleid. Merkies: ‘Het wordt tijd dat we als politici niet alleen van de zijkant toekijken, maar ook blijven nadenken over fundamentele vragen rond ons geldstelsel. Hoe richten we ons geldstelsel in? En hoe houden we daar controle op? Deze onderwerpen lijken nu taboe in de politieke arena.’

Onlangs kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) ingrijpende maatregelen aan. In een debat daaraan voorafgaand met minister van Financien Dijsselbloem, gaf de minister ontwijkende antwoorden op vragen wanneer het ging om het beleid van de ECB. Volgens hem zouden politici zich daar zo min mogelijk mee moeten bemoeien. Intussen gaat de ECB wel steeds meer op de stoel van politici zitten en komen presidenten van nationale banken wel steeds vaker met beleidsadviezen.

Merkies: ‘Het is raar dat centrale banken zich enerzijds volop bemoeien met de politiek en politici anderzijds zich er niet over willen uitspreken. Ook dit moet bespreekbaar zijn. De regels voor het monetair beleid zijn lang geleden opgesteld in een periode dat men de huidige situatie niet kon voorzien. De ECB moet nu steeds vaker improviseren en grijpen naar onconventionele maatregelen. Die maatregelen hebben grote gevolgen, niet alleen voor de banken en ons geldstelsel, maar ook voor onze economie als geheel. Alleen al om die reden moeten we als politici de discussie daarover niet uit de weg gaan.’

Betrokken SP'ers