Energie moet nationale bevoegdheid blijven

CC: Yannick HEINRICH (ArcturusM51) http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Basvb/Nederland#mediaviewer/File:Kinderdijk_in_Netherlands,_2006.jpg

De Europese Commissie publiceerde dinsdag haar plan voor een energie-unie. De Europese Commissie wil meer zeggenschap over het energiebeleid, dat nu nog in handen van de lidstaten is. Dit moet zo blijven, vindt de SP. Het is goed als de lidstaten hun energie-netwerken op elkaar aansluiten, maar elk land moet wel zelf kunnen bepalen hoe ze hun energie opwekken.

In de plannen van de Europese Commissie wordt een Europese energie-unie volledig geliberaliseerd. “Dat landen niet meer zelf mogen bepalen of energielevering een publieke dienst blijft of niet, kan natuurlijk niet”, aldus SP-kamerlid Eric Smaling. “Het is goed als energie-overschotten niet verloren gaan, maar Europa probeert weer een bevoegdheid naar zich toe te trekken, waar ze niks mee te maken heeft.”

De EU probeert gebruik te maken van de angst voor afhankelijkheid van gas en olie uit Rusland. “Dit is een politiek spelletje, waarmee de EU haar neoliberale agenda weer eens probeert door te drukken. Daar gaan wij niet mee akkoord”, aldus SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur. Een eerder bericht dat de Commissie kernenergie zou verbieden, blijkt achterhaald. Zowel kernenergie als schaliegas blijven toegestaan. De SP heeft bij herhaling gewezen op de gevaren van beide energiebronnen. 

Betrokken SP'ers