nieuws

Van Nispen: Vaker strafrecht voor verstoorders voetbalwedstrijden

Het bezoeken van een voetbalwedstrijd moet weer een feest worden. Dat vindt SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen. Om dat te bereiken moeten de rotte appels die wedstrijden verstoren vaker worden vervolgd. Nu komen raddraaiers volgens Van Nispen te vaak nog weg met een stadionverbod opgelegd door de KNVB of voetbalclub.

Michiel van Nispen

Van Nispen: ‘Het zou een prachtig uitje moeten zijn: met je kind of kleinkind naar het voetbal. Maar de praktijk is nu dat je vaak wordt geconfronteerd met spreekkoren en agressie.’ Dat kan volgens Van Nispen anders. 'Niet door de inzet van meer ME maar door de inzet van meer rechercheurs. Op die manier komen deze criminelen niet weg met een stadionverbod waar zij de schouders over ophalen maar krijgen zij te maken met het strafrecht. Dat is passend als je bedenkt wat de maatschappelijke impact is van het verstoren van een (voetbal)feest voor duizenden mensen.'

Van Nispen benadrukt dat alleen bestraffing onvoldoende is. Minderjarigen of jongvolwassenen die problemen veroorzaken bij voetbalwedstrijden of evenementen, hebben volgens Van Nispen vaak problemen met alcohol of drugs, maar in ieder geval met het beheersen van agressie. ‘Naast het bestraffen van wangedrag moeten we ook kijken naar preventie, hoe voorkomen we dit wangedrag in de toekomst? Wat mij betreft krijgt iedere relschopper agressietherapie of verslavingsbehandeling.’

Betrokken SP'ers