nieuws

Ulenbelt: ook ontslagvergoeding voor werknemer bij faillissement

Paul Ulenbelt

Bij het faillissement van een bedrijf lopen werknemers bijna altijd hun ontslagvergoeding mis. Daarom stelt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt voor dat het UWV verantwoordelijk wordt voor het uitbetalen van de ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding genoemd. Ulenbelt: ‘Een faillissement gebeurt heel snel. Juist in zo’n situatie hebben werknemers de ontslagvergoeding hard nodig om de periode zonder werk te overbruggen of om zich om te scholen. Daarom wil ik dat het UWV verantwoordelijk wordt voor de uitbetaling, zodat werknemers krijgen waar ze recht op hebben.’

Het UWV is al verantwoordelijk voor de loondoorbetaling van werknemers na een faillissement. In het voorstel van Ulenbelt komt daar de verantwoordelijkheid voor het uitkeren van de ontslagvergoeding bij. Vervolgens kan het UWV de ontslagvergoedingen toevoegen aan de claim die zij neerlegt bij de curator van het failliete bedrijf. ‘Als we dit goed regelen, besparen we de werknemer veel zorgen. Voor het UWV zal het niet veel extra werk opleveren, omdat zij al verantwoordelijk is voor de loondoorbetaling. Dit is een kleine wijziging van de wet met grote gevolgen voor werknemers,' aldus Ulenbelt.

De SP brengt dit voorstel in tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Sociale Zaken aanstaande woensdag.

Betrokken SP'ers