nieuws

Kamer steunt SP: eisen aan hoeveelheid personeel in verpleeghuizen

De Tweede Kamer steunt het voorstel van SP-Kamerlid Renske Leijten om beroepsorganisaties in de ouderenzorg een bezettingnorm voor verpleeghuizen te laten ontwikkelen. Daarmee komen er eindelijk eisen aan de hoeveelheid personeel dat ingezet moet worden in verpleeghuizen. Leijten:  'Dit is goed nieuws. Nu zal het personeel dat werkt in de ouderenzorg een inhoudelijke richtlijn moeten maken over wat er nodig is om goede zorg te verlenen. Tot nu toe draaiden opeenvolgende regeringen  om het grootste probleem heen: het gebrek aan voldoende en goed opgeleid personeel. Met het aannemen van het voorstel, word dat aangepakt.'

In het debat, een week geleden gehouden, erkende staatssecretaris Van Rijn dat kwaliteit begint met voldoende personeel. Leijten: 'Hoe goed opgeleid je ook bent, zonder voldoende collega’s kun je geen goede zorg verlenen. Het heeft even geduurd, maar nu geeft de regering toe dat dit probleem moet worden opgelost. Ik hoop dat de richtlijn er zo snel mogelijk is. Het zal ertoe leiden dat zorggeld meer aan zorg wordt besteed. Geld dat nu blijft hangen in management en in winsten van zorginstellingen zal aan de directe zorg besteed (moeten) gaan worden.’

Ook stelde Leijten dat de kwaliteit van de zorg niet omhoog kan zolang er nog steeds bezuinigd wordt op de ouderenzorg. Zij wil de 510 miljoen bezuiniging van volgend jaar terugdraaien. Dat voorstel kreeg helaas geen steun van een meerderheid in de Kamer.

Betrokken SP'ers