nieuws

Hennis, maak eind aan doofpot rond gifstoffen

Minister Hennis van Defensie moet veel meer doen om een eind te maken aan de doofpotaffaire rond de giftige stoffen. De onthullingen stapelen zich op, terwijl Hennis achter de feiten aanloopt. Haar aanpak roept tevens nieuwe vragen op. SP-Kamerlid Jasper van Dijk doet zijn voorstellen vandaag bij het debat over defensiepersoneel.

Jasper van Dijk
Jasper van Dijk

Chroom-6
Bij het onderzoek naar de giftige Chroomverf, moet Hennis de leider van de taskforce vervangen. Deze man was vroeger leidinggevende bij vliegbasis Twenthe, waar de verf werd gebruikt. Hij negeerde echter klachten rond de gifverf. 'Ongelooflijk dat je deze man aanstelt om de taskforce te leiden. Het onderzoek is bij voorbaat verdacht', aldus Van Dijk. De vervanger dient onafhankelijk te zijn; bijvoorbeeld uit de medische wereld.

Daarnaast vraagt Van Dijk of het onderzoek sneller klaar kan zijn. Het RIVM heeft mogelijk twee jaar nodig. Dat vindt Van Dijk erg lang: ‘Tot nu toe hebben bijna 900 medewerkers zich gemeld, waarvan 225 met gezondheidsklachten. Sommige mensen zijn doodziek, zij moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen. Indien er een relatie is met de giftige verf, hebben slachtoffers recht op een ruimhartige schadevergoeding.’

PX-10
In 2011 deed het RIVM onderzoek naar het onderhoudsmiddel PX-10. Recent werd dit onderzoek echter in twijfel getrokken door EenVandaag. Experts hebben forse kritiek op het onderzoek, omdat de metingen niet zouden deugen. Minister Hennis blijft verwijzen naar het RIVM, terwijl het middel mogelijk ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Van Dijk wil dat Hennis zelf actie onderneemt. Het onderzoek van het RIVM moet opnieuw beoordeeld worden door onafhankelijke experts. Daarnaast moet er antwoord komen op de vraag waarom defensie bleef werken met PX-10, terwijl de gevaren bekend waren.

Hoorzitting
Van Dijk stelt ook voor om een hoorzitting te organiseren. Het parlement heeft dan de mogelijkheid om deskundigen te horen. Van Dijk: ‘Er is veel onrust onder personeel en er is veel kritiek op de werkwijze van de minister. Ik wil dat de Tweede Kamer nog dit jaar een hoorzitting organiseert. Anders moeten wij nog twee jaar wachten op onderzoek, dat duurt veel te lang.’

Betrokken SP'ers