nieuws

Ulenbelt: ‘Nieuwe pensioenplannen funest voor jong en oud’

Paul Ulenbelt bij pensioenactie FNV
De FNV deelde maandag pakketjes uit voor het aanleggen van een moestuin. Ulenbelt overhandigde zijn pakketje aan een mevrouw die zich bij de actie aansloot.

‘Door de nieuwe pensioenregels zullen zowel ouderen als jongeren er wéér op achteruit gaan.’ Dit stelde SP-Kamerlid Paul Ulenbelt maandag tijdens het debat over het nieuwe pensioenstelsel in de Tweede Kamer. De nieuwe pensioenregels zorgen ervoor dat pensioenfondsen in tijden van economische voorspoed de pensioenen minder snel mogen indexeren. Hierdoor neemt de koopkracht van gepensioneerden verder af en wordt het pensioen van werknemers steeds minder waard.

De afgelopen weken ontving de SP stapels brieven en emails van mensen die zich grote zorgen maken om hun pensioen. Ulenbelt: ‘Deze mensen maken zich terecht zorgen. De afgelopen jaren zijn veel pensioenen achtergebleven bij de prijsstijgingen. Door de plannen van de coalitie en de neppositie zal de kans dat de pensioenen worden verhoogd nog veel kleiner worden. Dit is funest voor de pensioenen van werknemers en voor jongeren die een pensioen op gaan bouwen.’

Ulenbelt keerde zich tijdens het debat tegen de regels waardoor pensioenfondsen zich arm moeten rekenen. ‘Pensioenfondsen hebben ruim 1000 miljard euro in kas en moeten nu de reserves zodanig laten toenemen dat dit ten koste gaat van de pensioenen die uitgekeerd worden. Natuurlijk is zekerheid belangrijk, maar dit gaat veel te ver en is onnodig. Een snelweg maak je toch ook niet veiliger met zeven vangrails langs de rijbaan?’

Maandagmiddag voerden FNV, CNV en ouderenorganisaties actie op het Plein voor de Tweede Kamer tegen de pensioenplannen van de regering. De aanwezige Tweede Kamerleden kregen daar een pakketje voor het aanleggen van een moestuin overhandigd. Dit gebeurde naar aanleiding van de opmerking van staatssecretaris Klijnsma dat ouderen op zoek moeten naar een alternatieve pensioenvoorziening, zoals een moestuin.

Betrokken SP'ers