Sneller hulp aan uitgehuwelijkte meisjes

Nederlandse meisjes die in het buitenland zijn uitgehuwelijkt en voor hulp aankloppen bij een ambassade, moeten voortaan direct geholpen worden. Deze toezegging deed minister Asscher aan SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Daarnaast gaat de minister op initiatief van de SP onderzoeken of er een telefoonnummer kan komen voor meisjes die naar het buitenland zijn ontvoerd en daar zijn uitgehuwelijkt.

Maandag bleek tijdens een uitzending van Nieuwsuur dat Nederlandse ambassades soms niet weten wat ze moeten doen als een uitgehuwelijkt meisje bij hen aanklopt.  ‘Honderden meisjes worden uitgehuwelijkt. Meisjes waarvan we naam en gezicht niet kennen, maar waarvan de rechten als kind geschonden worden. Het is onacceptabel dat deze meisjes niet worden geholpen als ze voor de deur van een Nederlandse ambassade staan.’ Karabulut is blij dat de minister actie onderneemt.

Betrokken SP'ers