nieuws

Bashir: Voer een miljonairsbelasting in

SP-Kamerlid Farshad Bashir zal maandag bij de behandeling van het Belastingplan voor volgend jaar voorstellen om een miljonairsbelasting in te voeren. Met de opbrengst van deze belasting kan de belasting voor spaarders met een klein vermogen naar beneden. Bashir: ‘Door dit voorstel gaan mensen met meer dan een miljoen aan vermogen over het vermogen boven 1 miljoen euro 0,7 procent meer belasting betalen. Zo hoeven de niet-miljonairs over de eerste 30.000 euro geen belasting te betalen.'

Bashir doet het voorstel voor het invoeren van een miljonairsbelasting om het belastingstelsel socialer te maken. ‘61 procent van het vermogen in Nederland is in handen van 10 procent van de mensen. De rijkste één procent van Nederland bezit zelfs 24 procent van al het vermogen. Deze mensen kunnen best iets meer bijdragen, zodat we de ongelijkheid aan kunnen pakken,’ aldus Bashir. 

Op dit moment wordt vermogen belast op basis van een fictief rendement, ongeacht het werkelijke rendement. Wie een klein vermogen heeft en spaart moet dezelfde belasting betalen als wie miljoenen bezit of hoge rendementen behaalt. Dit is oneerlijk, want de rente voor de spaarder is laag en de langetermijnrendementen over grote vermogens zijn hoog. Daarom is de SP voorstander van het invoeren van een vermogensbelasting en een vermogenswinstbelasting zodat werkelijk rendement wordt belast. Met de opbrengsten daarvan wil de SP de lasten op arbeid verlagen zodat de belasting op inkomens en vermogens eerlijker zal zijn. Het invoeren van deze twee nieuwe belastingen vergt tijd en moet wat de SP betreft meegenomen worden bij de onderhandelingen over de herziening van het belastingstelsel. Voor nu zet de SP met de miljonairsbelasting een eerste stap in de richting van een eerlijke verdeling van de lasten.

Betrokken SP'ers