Regering en neppositie vergroten opnieuw de tweedeling

Roemer in debat over herfstakkoord (foto: SP | Sander van Oorspronk)
Foto: SP

Dat zegt SP-leider Emile Roemer naar aanleiding van de uitgelekte plannen van de regering en de drie gedoogpartijen voor de begroting van volgend jaar. Roemer: 'De regering en de neppositie kunnen nu kiezen voor investeringen in de economie, zodat meer mensen aan het werk raken. Die keuze maken zij niet. Wel kiezen de vijf partijen ervoor om de tweedeling te vergroten door onder andere de zorgpremie te laten stijgen en het eigen risico te verhogen. Nu al kunnen een miljoen mensen hun zorgrekening niet meer betalen. Deze problemen worden dankzij VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP nog veel groter.'

Eerder stelde de SP al voor om te investeren in de bouw. Door de verhuurdersheffing van Rutte-II om te zetten in een investeringsplicht voor woningcorporaties komen 80.000 bouwvakkers aan het werk, kan broodnodig onderhoud worden gedaan en kunnen woningen worden verduurzaamd. Dit zou een grote impuls voor de economie betekenen. Roemer begrijpt niet waarom de regering hier geen oren naar heeft. 'Het levert veel banen op en de investering verdient zichzelf terug. Hiermee kan ze de belofte van werk, werk, werk eindelijk waarmaken.'

Roemer: 'Ik hoor bewindspersonen steeds zeggen dat het beter gaat met de economie. Het is tijd dat ze hun oogkleppen eens afzetten en om zich heen kijken. De werkloosheid is nog steeds veel te hoog, de armoede in ons land blijft toenemen en grote groepen mensen weten niet hoe ze de maand door moeten komen. En de regering? Die steekt geen poot uit naar deze mensen.'

Bij Stand.nl was Emile Roemer te gast om te praten over het begrotingsakkoord. De uitzending is hier terug te luisteren.

Betrokken SP'ers