Van Bommel: Nederland moet zich uitspreken tegen drones

SP-Kamerlid Harry Van Bommel vindt dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zich volgende week in de Verenigde Staten moet uitspreken tegen het Amerikaanse drone beleid. Van Bommel: ‘De afgelopen jaren hebben mensenrechten- en andere organisaties het ene na het andere rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat Amerikaanse drone aanvallen geregeld het internationaal recht hebben geschonden. Het zou bijzonder merkwaardig zijn als de minister volgende week in de Verenigde Staten op bezoek is en niets over deze kwestie zegt.’

De Verenigde Staten hebben in de afgelopen jaren vele honderden aanvallen met onbemande vliegtuigen, drones, uitgevoerd. Hierdoor zijn duizenden mensen zonder enige vorm van proces gedood. De drone aanvallen vinden met name plaats in Jemen, Pakistan en SomaliĆ« – landen waarmee de Verenigde Staten niet in oorlog zijn. De afgelopen dagen kwamen bij verschillende aanvallen in Jemen nog vele tientallen mensen om het leven. Het is niet uitgesloten dat Nederland door het delen van inlichtingen met de Verenigde Staten bijdraagt aan drone aanvallen. Morgen is er in de Tweede Kamer een debat over drones.

Van Bommel: ‘Ik vind dat de minister zijn reis naar de Verenigde Staten moet aangrijpen om drie kwesties aan te kaarten. Hij zou aandacht moeten vragen voor meer transparantie over de Amerikaanse aanvallen, zodat getoetst kan worden of de inzet van drones in lijn met het internationaal recht is. Ook zouden zorgen moeten worden uitgesproken over mogelijke schending van het internationaal recht. Tenslotte moet er opheldering komen of door Nederland gedeelde inlichtingen ook worden gebruikt voor drone aanvallen. De minister heeft zich herhaaldelijk kritisch uitgelaten over aanvallen door middel van drones, maar ik verwacht dat op dergelijke woorden ook daden volgen.’

Betrokken SP'ers