nieuws

De Wit: 'Verdedig het recht op rechtsbijstand'

Vandaag staken de advocaten door heel Nederland in toga tegen de forse bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand. Ze vrezen dat fatsoenlijke rechtsbijstand straks alleen nog maar is weggelegd voor de mensen met een dikke portemonnee. SP-Kamerlid Jan de Wit was vandaag in Amsterdam om de advocaten te ondersteunen in hun strijd: 'De vergaande beslissing van de advocaten om te staken snap ik goed. Als staatssecretaris Teeven zijn plannen doorzet zullen advocaten namelijk niet meer de nodige kwaliteit kunnen leveren als ze onder kostprijs moeten werken. Voor rechtzoekenden komen er teveel onnodige drempels, zodat deze het zonder rechtsbijstand zelf uit moeten zoeken. Een rechtsstaat onwaardig.'

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in onder andere Rotterdam en op Schiphol demonstreerden advocaten voor het behoud van de rechtsstaat. Een advocaat in Amsterdam waarschuwde: 'Als je zo hard bezuinigt op rechtsbijstand, rechtspraak en het Openbaar Ministerie dan smeek je gewoon om gerechtelijke dwalingen zoals bij Lucia de B.'

Op donderdag 14 november komen de advocaten om 13.00 uur bij elkaar op het Plein in Den Haag. Om 14.00 uur diezelfde dag vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over de 85 miljoen euro bezuinigingen op de gefinancierde rechtshulp.