nieuws

Van Dijk: militair heeft recht op uitzendbescherming

De uitzendbescherming van militairen moet een recht worden in plaats van een gebruik. Dat voorstel doet SP Kamerlid Jasper van Dijk vandaag bij het debat over de Defensiebegroting. Het is goed gebruik dat militairen elke maand dat zij worden uitgezonden naar het buitenland, twee maanden in Nederland verblijven. Door bezuinigingen wordt echter gerommeld met dit principe.

Jasper van Dijk op bezoek bij de militairen in Afghanistan in 2010

Militairen die voor drie maanden werden uitgezonden naar Turkije voor de Patriotmissie, zaten slechts drie maanden in Nederland, waarna zij weer voor drie maanden werden uitgezonden. Van Dijk vindt dat onaanvaardbaar. De rustperiode is niet voor niets bedacht: militairen staan onder zware druk als zij op missie zijn. Bovendien is er kans op PTSS (post-traumatische stress stoornis). Je moet alles doen om dat te voorkomen.

De regering wil de Patriotmissie graag met één jaar verlengen, waardoor militairen nog verder onder druk komen te staan. Vakbonden wijzen er terecht op dat dit in strijd is met afspraken over uitzendbescherming. Maar aangezien de bescherming wel gebruik is, maar geen recht, wil Van Dijk dat dit beter wordt vastgelegd. ‘Als afspraken niet beter worden nagekomen, moeten we dit wettelijk regelen. Militairen mogen niet worden overvraagd omdat een regering beloftes doet die de minister niet waar kan maken.’