nieuws

SP kritisch over riskante missie in Mali

De SP is kritisch over de Nederlandse missie in Mali. In het Kamerdebat zal de regering beter moeten uitleggen waarom Nederlandse deelname noodzakelijk is. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op het Kabinetsbesluit om voor tenminste twee jaar met circa 350 militairen naar Mali te gaan. ‘Het is onduidelijk waarom juist Nederland naar Mali moet gaan. Als het net zo’n uitzichtloze strijd wordt als in Afghanistan, kunnen we dat moeilijk steunen.’

Van Dijk heeft veel vragen over het besluit: Hoe voorkomt de regering deelname aan een langdurige en uitzichtloze strijd in onherbergzaam gebied? Hoe voorkom je dat nieuw terrorisme wordt uitgelokt? Wordt voldoende rekening gehouden met alle bevolkingsgroepen, of geeft Nederland vooral steun aan het zuiden van Mali en aan het Malinese leger dat zich recent nog schuldig maakte aan mensenrechtenschendingen? Hoe wordt omgegaan met de taalbarrière, aangezien er voornamelijk Frans wordt gesproken?

Deskundigen waarschuwen dat Nederland in een wespennest terechtkomt. Voor militairen zal onduidelijk zijn wie bondgenoot is en wie vijand. Daarnaast bestaat de kans dat strijders rustig afwachten in buurlanden, totdat de militairen vertrokken zijn. Op die manier komt er weinig terecht van een duurzame oplossing.

Betrokken SP'ers