De Jong: Barroso faalt bij bestrijding van fouten bij besteding EU-gelden

Voor het negentiende jaar op rij geeft de Europese Rekenkamer geen volledige goedkeuring over de besteding van EU-geld. SP-Europarlementariër Dennis de Jong; ‘Niet alleen is er alweer geen goedkeuring door de Rekenkamer gegeven, de foutenpercentages lopen nu al vier jaar op rij op. De Commissie onder leiding van Barroso heeft dan ook geen enkel resultaat geboekt op dit gebied; de situatie is juist verslechterd.’ De Commissie zoekt de oplossing nu in de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie dat de fraude in de lidstaten moet opsporen en vervolgen. Nationale parlementen hebben dit voorstel via de gele kaart procedure al getorpedeerd, omdat het een te zwaar en waarschijnlijk ook niet effectief middel is om fraude met EU-geld te bestrijden. De Jong: ‘In plaats van haar tijd te steken in zo’n kansloos project, had de Commissie van alle lidstaten een accountantsverklaring moeten eisen en haar eigen anti-fraude instituut, OLAF, zo moeten hervormen dat de kwaliteit van de onderzoeken van OLAF sterk verbetert.’

Dennis de Jong

In alle lidstaten worden er fouten gemaakt. Daarom zorgen Nederland, Zweden en het VK ervoor dat zij hun eigen uitgaven altijd laten controleren door accountants en bij hun verantwoording altijd een nationale accountantsverklaring bijvoegen. Deze landen hebben er bij de Commissie op aangedrongen deze praktijk voor alle lidstaten verplicht te stellen, maar de Commissie weigert hier op in te gaan. Met als gevolg steeds meer problemen bij de besteding van EU-gelden. Daarnaast is het bekend dat OLAF lang niet altijd deugdelijk onderzoek verricht dat de lidstaten kunnen gebruiken om misbruik aan te pakken. Dat werd o.a. duidelijk tijdens Dalligate, het onderzoek tegen voormalig Eurocommissaris Dalli die verdacht werd van het gedogen van corruptie.

De meeste fouten worden gemaakt bij Europese subsidies voor plattelandsontwikkeling, milieu, visserij en gezondheid: Daar gaat het in 7,9% van de gevallen fout. De Europese Unie geeft jaarlijks €138,6 miljard uit. Het foutenpercentage voor de EU-bestedingen als geheel is gestegen van 3,9% in 2011 tot 4,8% in 2012 (waarvan 0.3% punt komt door een nieuwe methode van berekening). In 2010 lag het foutenpercentage nog op 3,7% in 2010 en in 2009 op 3,3%. ). De onrechtmatige besteding heeft meestal betrekking op fondsen waarbij ook de lidstaten verantwoordelijk zijn voor het beheer van de uitgaven. De meeste fouten worden gemaakt bij fondsen voor plattelandsontwikkeling, gevolgd door regionaal beleid, onderzoek en landbouw.