Merkies: Waar blijft het eerlijke verhaal over Griekenland?

Griekenland is alleen maar verder in de problemen gebracht door het noodpakket dat vorig jaar verstrekt is. Dat stelt SP-Tweede Kamerlid Arnold Merkies: ‘Eind vorig jaar kreeg Griekenland wederom steun. Schuldensanering was toen volgens minister Dijsselbloem niet nodig, omdat er sprake zou zijn van een houdbare Griekse overheidsschuld. Nu zegt de minister van Financiën dat nieuwe steun onvermijdelijk is. De Kamer wordt steeds maar verleid in te stemmen op basis van irreële verwachtingen over de Griekse economie en de houdbaarheid van de overheidsschuld. Waar blijft het eerlijke verhaal over Griekenland?’

Merkies vindt niet dat een nieuwe lening aan Griekenland onvermijdelijk is zoals minister Dijsselbloem beweert. De huidige schulden moeten drastischer worden gesaneerd, te beginnen bij die van private partijen. Merkies: ‘De regering redeneert als een gokverslaafde: om het eerder verloren geld terug te verdienen stopt het steeds weer opnieuw geld in de fruitautomaat. Maar die jackpot valt niet. De huidige aanpak heeft duidelijk gefaald en werkt uiteindelijk zowel in het nadeel van Nederland als Griekenland.‘

De SP wil begin september direct een debat met de minister over de Griekse schulden.

Betrokken SP'ers