nieuws

Schadelijke kant belastingontwijking blijft onderbelicht

Het vandaag verschenen SEO-onderzoek naar brievenbusmaatschappijen vertelt niet het hele verhaal over belastingontwijking door multinationals. Dat zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies in reactie op het rapport: ‘Het rapport legt vooral de nadruk op de inkomsten die de brievenbusmaatschappijen genereren en gaat voorbij aan de maatschappelijke schade die belastingontwijking veroorzaakt. Ook gaat het niet in op de belastinginkomsten die Nederland jaarlijks misloopt als gevolg van belastingontwijking door multinationals.’

Het rapport van SEO – geschreven in opdracht van lobby organisatie Holland Financial Centre – laat zien dat de trustsector de laatste jaren weer flink is gegroeid. Multinationals vestigen zich massaal in Nederland om de belasting te ontwijken. Dat levert omzet op voor de trustsector, maar daar staat tegenover dat overheden steeds meer geld mislopen door de mogelijk gemaakte belastingconstructies. Volgens een schatting van de Europese Commissie lopen overheden zo jaarlijks 1000 miljard euro mis.

Het SEO-onderzoek stelt dat ontwikkelingslanden jaarlijks 146 miljoen euro mislopen door belastingontwijking, maar dat is in vergelijking met andere onderzoeken uiterst laag. In een rapport dat de organisatie SOMO vandaag publiceerde, blijkt dat ontwikkelingslanden dankzij Nederland minstens 771 miljoen euro aan belastinginkomsten mislopen. Merkies wil weten waar het verschil vandaan komt en roept de staatssecretaris op om zelf te onderzoeken hoeveel ontwikkelingslanden jaarlijks mislopen.

Merkies steunt de aanbeveling van SEO om bedrijven te verplichten om in hun jaarverslag aan te geven hoeveel belasting ze per land betalen. ‘Merkies: ‘Wij pleiten hier al heel lang voor. Eerder steunde de Kamer een voorstel van SP en GroenLinks om dit te regelen. Ik verwacht van de staatssecretaris dat hij daar nu het voortouw in gaat nemen. Er is veel tijd verloren gegaan terwijl elk jaar vele miljarden belastinginkomsten verdwijnen door belastingontwijking. Ook het midden- en kleinbedrijf is de dupe van multinationals die belasting ontwijken door internationale belastingconstructies opzetten. Kleinere bedrijven hebben die mogelijkheden niet en betalen daardoor relatief veel meer belasting dan multinationals.’

Eerder presenteerde de SP een aanvalsplan om belastingontwijking aan te pakken. Zaterdag 15 juni vertrekt er weer een SP Tax Free Tour in Amsterdam, waar mensen kunnen kennis maken met belastingparadijs Nederland.

Betrokken SP'ers