nieuws

SP opent aanval op internationale belastingontwijking

Vrijdag presenteerde SP-Tweede Kamerlid Arnold Merkies acht voorstellen om de internationale belastingontwijking door multinationals aan te pakken. Dat deed hij tijdens de eerste SP-Tax Free Tour. Met de voorstellen wil de SP bereiken dat ondernemingen zich niet alleen maar in Nederland vestigen om de belasting te ontwijken. Ook moet de internationale aanpak van belastingontwijking worden versterkt.

Emile Roemer en Arnold Merkies

Tijdens de tour in Amsterdam lieten verschillende spreker duidelijk zien welke belangrijke rol Nederland speelt in het mogelijk maken van belastingontwijking. Merkies: ‘Met meer 20.000 zogeheten brievenbusmaatschappijen en een bedrag van meer dan 8.000 miljard euro dat jaarlijks door Nederland stroomt, is Nederland een waar belastingparadijs voor multinationals om de belasting te ontwijken. Crisisgetroffen landen als Portugal en Griekenland maar ook ontwikkelingslanden lopen daardoor miljarden mis aan belastinginkomsten omdat bedrijven uit die landen hun geld wegsluizen via Nederland. Los nog van de grote maatschappelijke schade in die landen zelf heeft ook de Nederlandse belastingbetaler last van dit soort praktijken. Deze perverse rol van Nederland moet daarom direct stoppen.’

Tax Free Tour

Na ontvangst met een cocktail bar en Caribische muziek, ging de gevulde bus langs diverse locaties waar banken, belastingadviseurs, trustkantoren en multinationals zijn gevestigd die een rol spelen bij internationale belastingontwijking. Deskundige sprekers als Gaby de Groot (redacteur bij het Financieele Dagblad), Drs. Rodrigo Fernandez (Financieel Geograaf) en Henk Willem Smits (een van de schrijvers van de bestseller ‘Het Belastingparadijs’) lieten hun licht schijnen op de omvang en de wijze waarop belastingontwijking via Nederland in zijn werk gaat. SP-EuroparlementariĆ«r Dennis de Jong lichtte toe wat de Europese Unie doet en zou moeten doen aan belastingontwijking.

Arnold Merkies en Rodrigo Fernandez (links)

Arnold Merkies en Rodrigo Fernandez (links)

De SP is van plan de tour nog enkele keren te herhalen, namelijk op 15 juni en 24 augustus. Meld je hier aan.

Tax Free Tour

Zie hier het SP-plan voor de aanpak van belastingontwijking.

Arnold Merkies