Karabulut wil actie tegen segregatie en gettovorming

De SP wil nu eindelijk fundamentele actie tegen segregatie en gettovorming in Nederlandse buurten en wijken. Dagblad Trouw meldt zaterdag een groeiend fundamentalisme en orthodoxie in bepaalde delen van de Schilderswijk in Den Haag waardoor veel buurtbewoners zich niet meer veilig voelen. Karabulut: ‘In 2011 hebben wij een onderzoek gedaan in de Schilderswijk. Het rapport en onze voorstellen zijn nog steeds actueel. Bewoners willen actie tegen de groeiende onveiligheid, segregatie en gettovorming. Al die jaren is weg gekeken door de overheid, ik wil actie van Minister Asscher.'

In 2008 wees de SP met tien voorstellen tegen segregatie en gettovorming ook op het gevaar van een grotere invloed van fundamentalisten, pooiers en criminelen op jongeren die in deze buurten wonen. Karabulut: 'De ontwikkelingen in de Schilderswijk staan helaas niet op zichzelf. Grote werkloosheid, veel mensen met weinig inkomen en opleiding, een zeer eenzijdige buurt- en schoolsamenstelling, ingrediƫnten voor segregatie en een voedingsbodem voor fundamentalisten en criminelen.

Recent werd ook door het SCP bevestigd dat de kloof tussen migranten en niet-migranten groter wordt, veroorzaakt door werkloosheid, zwarte en witte buurten en scholen. Problemen waar de overheid al jaren voor wegkijkt. Minister Asscher verklaarde in een debat met de Tweede Kamer dat zwarte en witte scholen geen probleem zijn als de kwaliteit maar goed is. Karabulut: ‘Hij bewijst hiermee niet te begrijpen waar integratie om gaat en waar segregatie en verwijdering toe kunnen leiden. Het is toch te gek voor woorden dat bewoners zich onder druk gezet voelen door fundamentalisten vanwege hun kleding of om wat zij eten. Alle vrouwen moeten in alle delen van de buurt zichzelf kunnen zijn.'

De SP deed eerder ook voorstellen tegen groeiende invloed van salafisten en jihadisten. In november 2007 nam de Tweede Kamer een voorstel aan van SP-Kamerlid Ronald van Raak om gemeenten te helpen salafisme op te sporen en bestrijden.

Betrokken SP'ers