nieuws

‘Geen uitbuiting en verdringing door werken met uitkering’

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil opheldering van staatssecretaris Klijnsma over het langdurig aan het werk zetten van mensen met een uitkering onder het wettelijk minimumloon. Gisteren bleek in een reportage van Nieuwsuur en in het zwartboek van de FNV dat werken met behoud van uitkering leidt tot veel misstanden en verdringing. Karabulut: ‘Veel mensen willen dolgraag uit de uitkering maar krijgen door het massaal aan het werk zetten met behoud van uitkering, geen kans om uit de uitkering te raken. Bovendien worden op deze wijze prachtige beroepen zoals postbode, groenmedewerker of werkers in de zorg kapot gemaakt.’

Karabulut wijst erop dat bij eerlijk werk ook een eerlijk salaris hoort. ‘Dat is de beste manier om uit de uitkering en uit de armoede te belanden en verdringing te voorkomen,’ aldus Karabulut.

De laatste jaren zijn – met steun van PvdA en VVD - allerlei vormen van werken met behoud van uitkering wettelijk mogelijk gemaakt. Karabulut: ‘Er is niets mis met het opdoen van werkervaring vanuit een uitkering, maar dat mag er niet toe leiden dat duizenden banen geschrapt worden omdat uitkeringsgerechtigden dit werk gedwongen overnemen. Werken met behoud van uitkering moet mensen helpen weer aan het werk te komen en is niet bedoeld om andere mensen – zoals mensen in de groenvoorziening - uit hun baan te drukken.’

Volgens Karabulut is het werken met behoud van uitkering doorgeslagen en wordt het tegenovergestelde resultaat bereikt. ‘De diepe wens van velen om uit de uitkering te geraken wordt nu juist belemmerd, omdat gemeenten nu extreem goedkoop mensen aan het werk zetten. Ik wil af van de moderne slavernij waarin steeds meer mensen zich gedrongen voelen.’

Karabulut heeft een debat met het kabinet aangevraagd. In het debat zal zij pleiten voor het stoppen van misstanden zoals werken zonder loon en voor eerlijke kansen, begeleiding en werk.

Betrokken SP'ers