nieuws

Afbraak sociale werkplaatsen gaat met PvdA gewoon door

SP-Kamerlid Sadet Karabulut is stomverbaasd dat staatssecretaris Klijnsma het oude VVD-plan voor afbraak van de sociale werkplaatsen gewoon gaat uitvoeren. Karabulut: ‘De afgelopen jaren streed de SP samen met de PvdA voor het behoud van de sociale werkplaatsen. Voor eerlijk werk met een eerlijk loon en goede opleiding en begeleiding. Maar het Kamerlid Klijnsma dat zich uitsprak voor het redden van beschutte arbeid en herstel van de door Rutte-I aangerichte schade in de sociale werkplaatsen gaat door met de sloop. Zij heeft er alleen een andere sticker opgeplakt.’

Als de plannen doorgaan blijven van de huidige 100.000 banen in de sociale werkplaatsen nog maar 30.000 over, verdwijnt de CAO voor de sociale werkplaatsen of moeten toekomstige SW’ers veel loon inleveren. Karabulut: ‘Met steun van de PvdA wordt regelrechte loondiscriminatie toegepast. Mensen werken onder het wettelijk minimumloon en worden zo werkende armen. Ook worden gezinnen in de bijstand gekort via de gezinstoets. Tegen al deze plannen hebben wij samen met de PvdA en de vakbond actie gevoerd onder de naam “Armoede werkt Niet”. Blijkbaar werkt armoede – nu de PvdA met de VVD regeert – ineens wel.’

Karabulut kreeg tijdens het debat de toezegging dat de huidige rechten van mensen in de sociale werkplaats behouden blijven. Daarnaast is ze tevreden over het voorstel dat bedrijven worden verplicht om banen open te stellen voor mensen met een arbeidsbeperking. ‘Daar strijden wij al jaren voor en ik ben er blij om dat dat er nu komt. Maar het is zo zonde dat naast dit plan gekozen wordt voor een sterfhuisconstructie voor de sociale werkplaatsen. Dagelijks worden er nog mensen ontslagen, terwijl de beloofde banen uit blijven. Mensen met een beperking belanden zo werkloos achter de geraniums in een uitkering.’

Betrokken SP'ers