nieuws

Regel kinderopvang ook voor werkzoekende ouder

SP-Kamerlid Nine Kooiman stelt samen met GroenLinks en de PvdA voor om mensen die hun baan verliezen nog een half jaar recht op kinderopvang te laten behouden. ‘Mensen die een baan kwijtraken en meteen op zoek gaan naar iets anders, moeten nog een half jaar recht houden op een tegemoetkoming in de kosten. Zo voorkomen we dat kinderen onnodig van de crèche worden gehaald en ouders door lange wachtlijsten bij kinderopvang in de problemen komen wanneer ze weer een baan gevonden hebben.’

Het kabinet stelt voor om ouders die hun baan verliezen nog drie maanden tegemoet te komen in de kosten, maar volgens Kooiman is een half jaar een redelijkere termijn: ‘Ouders die nu hun baan kwijtraken worden voor een onmogelijke keuze gezet. Of ouders halen hun kinderen niet van de crèche, met het risico dat ze voor torenhoge kosten komen te staan, terwijl ze door het verlies van hun baan al minder geld hebben. Of ze halen kinderen wel van de crèche en lopen het risico dat ze na het vinden van een nieuwe baan geen opvang meer voor hun kind hebben.’