nieuws

Dagboek Israël: Dag 5, Een zondag in Jeruzalem

Een SP-delegatie bestaande uit fractievoorzitter Emile Roemer, Kamerlid Harry van Bommel en medewerker Guido van Leemput is op dit moment op werkbezoek in Israël. Doel van de reis is het leggen van directe contacten met actieve Israëlische en Palestijnse burgers, politici, activisten en bestuurders. Voor SP.nl houden ze een dagboek bij.

Om 9 uur bellen we aan bij actieveteraan Michael Warschawski, die om de hoek van ons hotel het Alternatief Informatiecentrum heeft. De organisatie – die ook een kantoor in Bethlehem heeft – bestaat al sinds 1984. Het hoofddoel van de organisatie is om de samenwerking tussen Palestijnen en Israëli's te bevorderen. 'Er is me al heel wat subsidie aangeboden om de dialoog te bevorderen, maar ik heb het afgeslagen', zegt 'Mikado' Warschawski. 'Dialoog laat ik aan anderen over. Ik wil vooral samenwerking van onderop. Samen met Palestijnen wil ik werken aan democratische verandering.' Mede onder invloed van de Arabische opstanden in de regio, is Mikado optimistisch voor de toekomst, al erkent hij dat dit nog even kan duren. Ook de demonstratie van afgelopen zaterdag, waar 2000 mensen aan meededen, ziet hij als een hoopvol teken.

In gesprek met Michael Warschawski

Roemer en Van Bommel in gesprek met Michael 'Mikado' Warschawski Om elf uur zijn we bij Betselem, waar directeur Jessica Montell vertelt over de mensenrechtenschendingen in de bezette gebieden. De organisatie documenteert de wijze van bezetting. Kleine succesjes zoals het gerechtelijk onderzoeken van alle gedode burgers waar leger of politie bij betrokken zijn, markeren het werk. Betselem doet ook een videoproject. Het geeft dorpelingen camera's om het politieoptreden te filmen. Dat hadden we gisteren ook wel gemerkt, toen Bilal Tammini ons zijn zelfgemaakte filmpjes laten zien, vol van beelden met traangas en arrestaties van vrouwen en kinderen. Ook dat levert bewijsmateriaal in de rechtbank op. Volgende week heeft Montell een afspraak met de commandant van de bezettingstoepen. Daar zal zij proberen het bezettingsleger tot fatsoenlijker gedrag te bewegen.

Op de terugweg komen we langs de Herzl berg. Daar liggen al belangrijke Israëlische leiders begraven. Het is een prachtig park en we stuiten al snel op het graf van Rabin. Hij heeft een sober graf en ligt op de hoek naast andere premiers uit de Israëlische geschiedenis.

In Ramallah was ons gisteren verteld dat in Oost-Jeruzalem drie Palestijnse parlementariërs bij het Rode Kruis zijn ingekwartierd. Israël wil ze verbannen uit Oost-Jeruzalem. Ook dit is onderdeel van de bezetting van Oost-Jeruzalem. Het is tevens een poging Oost-Jeruzalem bij de rest van de stad in te lijven en de Palestijnen geen zelf verkozen parlementariërs te gunnen. We zoeken ze even op om ook hun verhaal te horen en beloven de zaak thuis verder uit te zoeken en op te nemen.