nieuws

Vroeg of laat: Afghanistan

De oorlog in Afghanistan

Het is 9 oktober 2001. De voltallige Tweede Kamer is bijeen. Het onderwerp: de oorlog in Afghanistan, gaat ons land die oorlog steunen?

Jan Marijnissen, toenmalig fractievoorzitter van de SP:

“Terwijl iedereen nog letterlijk in het duister tast waar het gaat om de gevolgen van de bombardementen van zondagnacht vlogen vannacht voor de tweede achtereenvolgende keer kruisraketten en bommenwerpers richting het ontredderde land Afghanistan, ontredderd als gevolg van tientallen jaren oorlog, onderontwikkeling, hongersnood en het hardvochtige regime van de Taliban.

De SP-fractie ziet niets in de aanpak die de VS en de alliantie van de veertig medestanders, waaronder de NAVO en dus ook Nederland, hebben gekozen in de strijd tegen het terrorisme. Alle ervaringen tonen immers aan dat bij dit soort massieve aanvallen met bommen en kruisraketten altijd onschuldige mensen het leven laten, en nieuwe vluchtelingenstromen op gang komen. Wij vinden deze oorlog inhumaan, ineffectief, zelfs contraproductief.”

Met uitzondering van de SP ging de hele Tweede Kamer akkoord met de bombardementen. Later zou Nederland ook zelf troepen sturen, voor in totaal vier jaar. Inmiddels zijn we negen jaar verder… Afghanistan is nog geen stap verder, en opnieuw wordt er gesproken over een missie.