nieuws

Clusterbommen verboden, nu ook doorvoer en investeringen aanpakken

Vanaf 1 augustus zijn clusterbommen verboden. Dan treedt voor ruim 100 landen het Verdrag tegen clustermunitie in werking. De ondertekening door Nederland is mede te danken aan de SP. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk: “Dit is een grote stap vooruit in de afschaffing van gruwelijke wapens die enorm veel leed veroorzaken. Het Nederlandse verbod is in grote mate te danken aan oud-Kamerlid Krista van Velzen die zich hier jarenlang voor heeft ingezet. Tegelijk is dit slechts een eerste stap. We moeten nu ook de doorvoer van clustermunitie en de investeringen van bedrijven in clustermunitie aanpakken.”

Het Verdrag is helaas nog niet door alle landen ondertekend. Grootverbruikers als de VS, Israël, China en Rusland hebben het Verdrag niet ondertekend. Deze landen moeten door Nederland zoveel mogelijk onder druk worden gezet om dat alsnog te doen.

Van Dijk stelt in het Kamerdebat over het Verdrag twee aanvullende eisen. Ten eerste moet de regering het Verdrag zo invullen dat naast gebruik, bezit, productie en overdracht, ook de doorvoer van clusterwapens via Nederlandse (lucht)havens wordt verboden. Het transport van bijvoorbeeld Amerikaanse clusterwapens via de Rotterdamse haven is dan niet meer toegestaan. Andere landen hebben dit al geregeld.

Ten tweede wil Van Dijk dat de regering de SP-motie uitvoert waarin staat dat investeringen in clustermunitie verboden worden. Daarmee wordt voorkomen dat Nederlandse banken en pensioenfondsen alsnog kunnen investeren in clustermunitie. “Het verbod op clusterwapens is enorm belangrijk, maar dat geldt net zo goed voor deze twee logische vervolgstappen”, aldus Van Dijk, die vanavond namens de SP het woord voert in het Kamerdebat over het Verdrag.