nieuws

Geen steun SP voor GroenLinks-plan Afghanistan

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil geen steun geven aan het GroenLinks-plan voor een nieuwe missie in Afghanistan. GroenLinks wil samen met D66 het kabinet laten inventariseren of een politietrainingsmissie, eventueel onder bescherming van Nederlandse militairen, in de komende maanden naar Afghanistan kan worden gestuurd. Volgens Van Bommel sturen GroenLinks en D66 met dit voorstel aan op een zelfde soort missie als waar het kabinet over gevallen is.

In het debat probeerde de SP duidelijkheid te krijgen over het genoemde voorstel. Volgens Van Bommel onderzoekt de minister van Buitenlandse Zaken nu al of er extra politietrainers naar Afghanistan kunnen gaan. “Dat heeft de regering al in een brief aan de Kamer gemeld en daar is ook niks tegen. Waar we bezwaar tegen maken is om met die politietrainers ook militairen naar Afghanistan te sturen. Daarmee gaat GroenLinks een stap verder dan wat de regering zegt te willen. Op die wijze is er sprake van een voortgezette militaire missie, eventueel zelfs in Uruzgan. Daar zullen we niet mee instemmen.”

Nederland levert op dit moment, met steun van de SP al enige tijd 20 politietrainers voor een opleidingsmissie van de Europese Unie. Later dit jaar komen daar nog 6 trainers bij. Gezien het feit dat het kabinet is gevallen en er bovendien steeds meer twijfel komt over de legitimiteit van de Afghaanse regering Karzai is het bijzonder ongewenst om nu een nieuwe missie in Afghanistan te beginnen. “Wat ons betreft eindigt de Nederlandse militaire bijdrage in december 2010 en wordt er geen nieuwe missie gestart. De aanwezigheid van een grote militaire macht heeft Afghanistan er niet veiliger op gemaakt. Daarom moeten we niet doorgaan op deze heilloze weg”, aldus Van Bommel.

Betrokken SP'ers