nieuws

SP on Tour: 'Verbied commerciële avonturen woningcorporaties'

Met 77 miljoen zouden jij, ik, wij, andere dingen doen

SP-fractievoorzitter Agnes Kant wil dat er een verbod komt op risicovolle commerciële activiteiten van woningcorporaties. Ze zei dit vrijdag op campagne in Maastricht, waar woningcorporatie Servatius voor miljoenen het schip in is gegaan met de bouw van een campus voor de universiteit in Maastricht.

Volgens Kant is dit financiële debacle de zoveelste op een rij en moeten woningcorporaties zich bezig houden met hun kerntaak. “Woningcorporaties moeten zorgen voor het bouwen en verhuren van betaalbare huurwoningen. Sommige bestuurders hebben echter de kolder in hun kop en gedragen zich als projectontwikkelaars. Zij worden slechts zelden teruggefloten door hun toezichthouders. Daarom wil ik dat de woningwet dusdanig wordt aangepast, dat dit verboden wordt.”

In Rotterdam gooide woningcorporatie Woonbron miljoenen euro’s over de balk door de verbouw van cruiseschip SS Rotterdam tot hotel en zalencentrum. In Enschede investeren twee woningcorporaties in stedelijke voorzieningen, als onderdeel van het FC Twente-stadion de Grolsch Veste. En in Eindhoven kocht corporatie Trudo het voormalige Veemgebouw van Philips om het te verbouwen tot 'foodcourt en stijlfabriek'. Kant: “Woningcorporaties doen deze investeringen met geld van hun huurders. Als het misgaat, zoals in Maastricht, komt de rekening ook bij de huurders terecht. Servatius verkoopt 3.000 sociale huurwoningen, een ramp voor de woningzoekenden. Corporatiedirecteuren moeten geen ondernemertje spelen met maatschappelijk kapitaal.”

Betrokken SP'ers