nieuws

'Landelijke toets op grote gemeentelijke projecten'

Grote projecten van gemeenten moeten voortaan worden getoetst door een landelijk bureau. Dit zegt SP-fractievoorzitter Agnes Kant. "Je kunt wel elke gemeente zijn eigen fouten laten maken, maar ik denk dat dat heel onverstandig is, want dan gaat een hoop geld over de balk."

Kant doelt op projecten als de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en de parkeergarage onder het Museumpark in Rotterdam. Deze projecten kosten miljoenen euro's meer dan begroot. Kant: "De gemeente Amsterdam gooit miljarden in het putje van de Noord-Zuidlijn. En in Rotterdam kost het project ook al meer dan honderd miljoen, veel meer dan door de wethouders is beloofd."

Gemeenten hebben vaak niet de expertise in huis om zulke grote projecten tot een goed einde te brengen. Kant: "Ze laten zich door bouwbedrijven een oor aan naaien. We moeten zorgen dat niet alle risico's bij de overheid komen te liggen, maar dat er een eerlijke prijs betaald wordt en harde prestatie-eisen gesteld worden. Het Rijksprojectenbureau moet een tegenmacht van de bouwers worden."

Betrokken SP'ers