nieuws

'Onderzoek naar blunderende Officieren van Justitie'

De SP wil een onafhankelijk onderzoek naar sancties die de afgelopen tien jaar aan blunderende Officieren van Justitie zijn opgelegd. Dat stelt SP-Kamerlid Arda Gerkens naar aanleiding van de uitzending van Zembla. Daarin wordt gesteld dat de fouten van de officieren niet worden aangepakt en dat er nagenoeg geen sancties zijn uitgedeeld. Het Openbaar Ministerie ontkent dit.

Gerkens: ”Keer op keer wordt de samenleving geconfronteerd met blunders van Justitie. Dit schaadt het vertrouwen in de rechtsstaat. Tien jaar na de Schiedammer Parkmoord wordt het tijd dat het gesteggel over uitblijvende sancties ophoudt. Bij ieder nieuw incident steken de verhalen de kop weer op dat grove fouten zonder gevolgen blijven voor de betrokken Officieren van Justitie. Dit bleek ook al tijdens het SP symposium ‘Crisis in de rechtsstaat?’ in 2008. Het is daarom de hoogste tijd voor een onafhankelijk onderzoek. De onderste steen moet hier boven.”

De SP zal dinsdag in het vragenuur de minister van Justitie verzoeken om het onderzoek op korte termijn te laten uitvoeren.

Betrokken SP'ers