Europa bemoeit zich te veel met Nederlands strafrecht

De invloed van de Europese Unie op het Nederlandse strafrecht wordt steeds groter. Dat constateert Arda Gerkens, die de minister van Justitie oproept kritischer te zijn op voorstellen vanuit Europa die het Nederlands strafrecht direct raken. “De SP is voor Europese samenwerking om grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken. Europa moet echter niet voorschrijven wat een strafbaar feit is, of wat de hoogte van de straf is. Dat is gewoon een Nederlandse aangelegenheid.”

De laatste maanden heeft Europa voorstellen gedaan op het gebied van milieuverontreiniging, kinderporno, mensenhandel, intellectuele eigendom en drugs. Soms gaat het om de verplichting een bepaalde gedraging strafbaar te stellen, soms om de hoogte van een straf dwingend voor te schrijven.

Recent voorbeeld is het verbod op de drug 'Benzylpiperazine'. Dit is een drug die in Nederland nauwelijks voorkomt en waarvan de risico's niet zijn aangetoond. Gerkens: “Hirsch Ballin neemt dit zo maar over, maar ik vind dit een gevaarlijk precedent. Zonder goede argumenten past Nederland het drugsbeleid aan omdat het moet van Europa.”

Dat Europa de hoogte van een straf dwingend voor wil schrijven is voor Gerkens een stap te ver. Gerkens: “We moeten voorkomen dat Europa gaat voorschrijven hoe hoog de straffen in de lidstaten moeten zijn, dat is een beslissing van de lidstaten zelf, gedragen door de bevolking van dat land. Natuurlijk moeten de lidstaten samenwerken om grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken, maar daarvoor is niet vereist dat Europa de strafmaat bepaalt.”

Arda Gerkens vreest een verdere Europeanisering van ons strafrecht wanneer het Verdrag van Lissabon in werking treedt. “Nederland verliest het vetorecht op het gebied van politie- en justitiesamenwerking. Dan kan Nederland bemoeizuchtige voorstellen uit Europa die ons strafrecht rechtstreeks raken niet meer blokkeren. De minister van Justitie moet nu dus een discussie aanzwengelen in Europa over de grenzen van de invloed van de Europese Unie op nationaal strafrecht, voor het te laat is. De SP zegt ja tegen Europese samenwerking om de grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken, maar nee tegen één Europees strafrecht.”

Betrokken SP'ers