Fraudecoördinator is juiste oplossing voor witteboordencriminaliteit

Er moet een landelijke coördinator fraudebestrijding worden aangesteld om de witteboordencriminaliteit beter te gaan bestrijden. Dit stelt Arda Gerkens in aanloop naar een Kamerdebat over fraude dat donderdag plaatsvindt. Volgens het SP-Kamerlid kan het kabinet niet meer om een fraudecoördinator heen. “Het kabinet kan niet volhouden dat zij de bestrijding van financieel-economische misdaad belangrijk vindt, terwijl zij de komst van een fraudecoördinator blokkeert. Dat is ongeloofwaardig.”

Al in 2005 stelde de SP voor om een nationale coördinator fraudebestrijding aan te stellen. Deze coördinator moet over fraude informatie verzamelen, rapporteren, samenwerking bevorderen en prioriteiten stellen. De parlementaire werkgroep 'verwevenheid onderwereld bovenwereld' pleitte in oktober 2008 ook voor het aanstellen van een landelijke coördinator fraude & integriteit, onder te brengen bij het Openbaar Ministerie.

De ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Justitie) reageren echter zeer terughoudend op dit voorstel, dat inmiddels breed gedragen wordt in de Kamer. Gerkens begrijpt dat niet. “De fraudeaanpak is al jaren onder de maat. Veel te veel financieel-economische criminaliteit wordt niet opgespoord en bestraft. Deze vorm van misdaad heeft te lang geloond. Het kabinet moet de fraudecoördinator niet langer blokkeren, maar enthousiast aan de slag gaan met dit voorstel.”

Het kabinet erkent de gebrekkige samenwerking op het gebied van fraudebestrijding wel, maar denkt dit op te gaan lossen door regionale expertisecentra op te zetten. Volgens Gerkens is dit onvoldoende: “Natuurlijk heeft een regionale aanpak zijn waarde, maar dat kan alleen met een landelijk coördinator die het overzicht heeft. Anders blijft het risico van gebrekkige informatieverzameling en samenwerking bestaan. Ik wil juist dat landelijk aangestuurd wordt hoe we fraude gaan aanpakken en welke prioriteiten er worden gesteld. Bovendien stopt criminaliteit natuurlijk niet bij de grens van een regio. De landelijke coördinator is juist een prima aanvulling. Als we fraude echt willen aanpakken, is dat broodnodig.”

Betrokken SP'ers