nieuws

Geen opslagvergunning voor sjoemelende vuurwerkgroothandel

SP-Kamerlid Remi Poppe wil dat vuurwerkgroothandels die afgelopen maand zijn betrapt op de verkoop van illegaal vuurwerk per direct hun opslagvergunning kwijtraken. “De minister treedt veel te slap op tegen illegaal vuurwerk. We kunnen die handel toch niet accepteren?”, zegt Poppe.

Minister Cramer zei dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer dat zij eerst een vergunningenstelsel wil opzetten voor de verkoop van vuurwerk, om die vergunningen vervolgens bij illegaal handelen weer in te kunnen trekken. Poppe: “Dat betekent dat vuurwerkgroothandels die afgelopen maand zijn betrapt gewoon door kunnen gaan. Cramer kan veel beter de vergunningen voor opslag van die groothandels intrekken. En detailhandelaren en verkooppunten waarschuwen voor de illegale producten van deze malafide handelaren.”

Er is dit jaar al 340 ton illegaal vuurwerk opgespoord, volgens de minister ongeveer een derde van alle illegale vuurwerk dat wordt verhandeld. Dat wordt niet alleen weggezet via illegale circuits maar ook via de gewone vuurwerkverkooppunten, soms zonder dat de winkeliers weten dat het illegaal vuurwerk is. Op basis van deze opgespoorde partijen heeft de Opsporing- en Inlichtingendienst van het ministerie van Cramer inzicht in de producten, herkomst en illegale opererende groothandelaren. Poppe: “Verspreid die informatie snel over het land zodat het illegale vuurwerk uit de opslag van verkooppunten kan worden gehaald.”