nieuws

Van der Hoeven mag niet duiken in kwestie 'nazischip'

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) moet volgens de SP alsnog actie ondernemen richting het Nederlandse bedrijf Allseas dat een schip wil vernoemen naar een oud-SS’er. Via haar ministerie werd ruim acht ton subsidie verstrekt aan het project 'Platform Removal Vessel Pieter Schelte'. Men zag over het hoofd dat Schelte een uitgesproken Nazi was.

Op Kamervragen van de SP antwoordt Van der Hoeven dat ze er 'niet gelukkig' mee is, maar niets gaat doen. Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt dat zij wegduikt voor haar verantwoordelijkheid: “Ze moet een scherpe veroordeling uitspreken en het bedrijf ervan doordringen dat de reputatie van Nederland wordt beschadigd. Straks hebben alle Nederlanders mee betaald aan een schip dat genoemd is naar een oud-SS'er, dat kan gewoon niet.” Amerikaanse, Britse en Israëlische media hebben inmiddels aandacht aan de kwestie besteed. Onder meer de Washington Post, International Herald Tribune, ABC News en de Israëlische krant Ha'aretz deden uitgebreid verslag.

Destijds was de subsidie verstrekkende instantie, Senter Novem, niet op de hoogte van de historische context van de naam. Pieter Schelte Heerema was in de Tweede Wereldoorlog uitgesproken Nazi en droeg tijdens zijn trouwerij met trots zijn SS-uniform. Nu deze context bekend is en er ook internationaal verontwaardiging is over de opstelling van Nederland vindt de SP dat Van der Hoeven druk moet uitoefenen op Allseas, dat gerund wordt door een zoon van Heerema.

Betrokken SP'ers