nieuws

Pak megawinsten Shell en Esso op gaswinning aan

De SP wil dat het kabinet ingrijpt in de verdeling van de winst op de Nederlandse gaswinning. Door de gestegen prijzen groeien de gasbaten voor de overheid, maar ook de miljardenwinsten van Shell en Esso op de winning. SP-fractievoorzitter Agnes Kant: “De verwachte gasbaten voor de overheid zijn dit jaar 12 miljard en in 2009 13 miljard euro. Volgens minister Bos is de heffing over de gerealiseerde winsten 70 procent, dat zou betekenen dat deze multinationals naar verwachting een winst van 5,1 miljard in 2008, en 5,6 miljard in 2009 maken op de winning van ons gas.”

Deze gaswinsten komen boven op de enorme winst die de bedrijven al maken op de handel in brandstof. Shell maakte bijvoorbeeld onlangs een kwartaalwinst van 8 miljard euro. “Maar ondertussen betalen autogebruikers zich blauw aan de pomp en blijven de energieprijzen stijgen”, zegt Kant. “Als we die winst afromen, kan de wegenbelasting worden verlaagd als eerste tegemoetkoming in de stijging van de brandstofkosten”, aldus de SP-fractievoorzitter.

De kale brandstofprijs is in Nederland hoger dan in ons omringende landen. Daarom stelt de SP voor het Belgische model van afspraken over de brandstofprijzen in te voeren. Dat houdt in dat de overheid in overleg met de oliemaatschappijen een maximumprijs instelt voor autobrandstof. Kant: “Als die afspraken niet gemaakt kunnen worden, moet er een maximumprijzenwet worden ingevoerd, zoals die voor geneesmiddelen al bestaat. De gebruikte maximumprijs zou het gemiddelde moeten zijn van de prijs in omringende landen. Dat betekent dat de kale benzineprijs in Nederland een dubbeltje omlaag kan.”

Ook in 1980 steeg de olieprijs fors, en dus de daaraan gekoppelde gasprijs. Ook toen stegen de winsten van Shell en Esso op de winning van het Nederlandse gas. De PvdA stelde daarop in de Tweede Kamer voor deze hoge winsten af te romen, maar kreeg daar geen Kamermeerderheid voor. Kant: “Er is nu een vergelijkbare situatie, dus ik hoop op de steun van de PvdA.”

Betrokken SP'ers