nieuws

SP in senaat tegen legaal gokken op internet

De Eerste Kamer heeft zich vandaag in derde termijn opnieuw sceptisch opgesteld tegenover een wet die het gokken op internet moet legaliseren. Omdat in februari de senaat het wetsvoorstel (dat bijna twee jaar geleden met een krappe meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen) dreigde weg te stemmen, probeerde minister Hirsch Ballin via een uitvoerige brief het tij te keren en zijn eigen partij, het CDA over de streep te trekken.

Hirsch Ballin deed dit door te beloven de vergunning voor de voorgenomen proef met legaal gokken op internet te beperken tot één jaar met de mogelijkheid van twee keer een verlenging van telkens één jaar. Zo zou worden gegarandeerd dat er tijdens de proef twee momenten komen, waarop beslist kan worden over het wel of niet doorgaan met de proef en het aanscherpen van de vergunningsvoorschriften.De proef is mislukt volgens de minister als blijkt dat er sprake is van toename van kansspelverslaving. Dan zal hij niet verlengd worden.

“Tegelijkertijd staat vast dat de toename van het aantal verslaafden moeilijk – en tussentijds al helemaal niet – te meten valt”, zo reageerde SP-senator Nanneke Quick-Schuijt. Ze wees de minister erop, dat volgens recent onderzoek nu al vast staat dat het aantal deelnemers aan kansspelen op internet zal toenemen.

“De SP verwacht van kansspelen op internet hoe dan ook ellende in de zin van toename van menselijk leed in de vorm van verslaving, armoede en criminaliteit. Duitsland heeft niet voor niets een totaal verbod op internetgokken ingevoerd”, aldus de SP-senator, die graag zou willen dat Nederland het Duitse voorbeeld volgt.

Fijntjes wees de SP-senator erop dat de regering totaal verschillend omgaat met de verslaving aan drugs en aan gokken. Bij gokken wil de regering het nu zelf gaan aanbieden en bij drugs weigert men elk experiment in die richting. Welk beleid ten opzichte van verslaving heeft het kabinet eigenlijk, zo wilde ze weten.

Tijdens het debat bleken alleen PvdA en D’66 voorstanders van het wetsontwerp. De kleine christelijke partijen zijn om principiële redenen tegen, de VVD is tegen omdat die partij vindt dat het gokken niet beperkt moet blijven tot een monopolie van Holland Casino, maar elk bedrijf kansen moet hebben om hier geld te verdienen.

Het CDA bleef kritisch. Senator Dölle zei te vrezen dat het kabinet met dit wetsontwerp ‘de duivel met Beëlzebub wil uitdrijven’. Maar of die fractie het ook aandurft om tegen de eigen minister te stemmen, zal pas op 1 april blijken. Het wordt dan heel spannend omdat er die dag hoofdelijk zal worden gestemd over het wetsontwerp. Als er ook maar een paar aarzelaars of thuisblijvers bij het CDA zijn, gaat het legaal gokken op internet niet door.

Betrokken SP'ers